Uncategorized

Hundutställningar

Att gå på hundutställningar är en kul hobby som du och din renrasiga hund kan ägna er åt. Du behöver inte ens ha en hund för att gå dit, det kan vara ett riktigt bra sätt för dig som potentiell valpköpare att bekanta dig med olika raser, få information om raserna och kunna bilda dig en egen uppfattning om vad du vill ha för hund och vilken ras om passar bäst in i ditt liv. Det gäller att välja en ras som passar in i din livsstil och livssituation, inte att ta en ras för att den ser gullig ut. Hundens egenskaper är långt viktigare än dess utseende för att hundköpet ska bli lyckat.

På en hundutställning trängs uppfödare, valpköpare, vanliga hundägare, blivande hundägare, försäljare och åskådare om vartannat. Det är ett färgglatt myller av folk och alla är välkomna. Men hur går det egentligen till och varför arrangeras utställningar?

Rasers bevarande och utveckling

En hundutställning är en tävling där den vackraste hunden vinner, men det är också en rasbedömning för att uppfödare ska få feedback på sitt avelsarbete. Hundarna bedöms utifrån ålder och mot rasens rasstandard för att se hur väl de överensstämmer med hur rasen ska se ut. Den hund som överensstämmer bäst med skriven standard vinner. Det är mer än en tävling, det är en kontroll och avelsbedömning. Är hunden tillräckligt bra för att gå i avel eller har hunden defekter eller en för rasen avvikande form eller färg? Utställningarna ska sålla bort hundar som skulle påverka aveln negativt.

Rasbeskrivningar kan du läsa hos SKK, Svenska Kennelklubben, och där står alla hundraser som är godkända hos SKK och FCI, den internationella kennelklubbsorganisationen.

Besök en utställning

Ska du skaffa en hund men vet inte vilken ras du ska välja? Då är en hundutställning en perfekt tillställning att gå på. Här kan du prata med hundägare som ställer ut sina hundar, med hunduppfödare och med folk i olika rasmontrar. På stora utställningar har rasklubbarna ofta en rasmonter där de berättar och visar upp rasen för besökare. De flesta som ställer ut sin hund på en utställning är glada att svara på frågor om just sin ras så det finns mycket information att få.

Snygga mässväggar för att fånga potentiella kunders intresse underlättar, och vare sig du är en kennel som vill synas eller du har ett företag som säljer hundmat, tillbehör eller försäkringar så underlättar en snygg mässvägg. Det handlar om att fånga utställningsbesökarens öga och få honom eller henne att bli nyfiken. En mässvägg ser dessutom väldigt seriöst ut och inger förtroende.

Välj rätt utställning. De flesta utställningarna är öppna för alla raser men även rasklubbarna har sina egna utställningar som är öppna för endast den egna rasen och inga andra. Det kallas ofta för rasspecial och är ett bra tillfälle att frossa i sin favoritras vare sig det är boxer, tax eller kanske schäfer.