Uncategorized

Allergivänliga hundar

En alldeles egen hund är en dröm för många, och för de allra flesta går det att göra verklighet av den drömmen förr eller senare. Men tyvärr är det inte möjligt för alla som lider av allergi mot pälsdjur, vilket kan kännas mycket tråkigt för den som vill ha hund. Ungefär var femte person som lider av allergi mot pälsdjur visar sig i form av hösnuva eller utslag vid kontakt med djuret. Ibland kan vissa behandlingar på vårdcentral eller mindre vårdinrättningar såsom Minutkliniken.se hjälpa, men det är långt ifrån alla som kan bota sin allergi.

Skaffa hund trots allergi

Många uppfödare hävdar att deras hundar är allergivänliga, men det är väldigt individuellt vad man som allergiker reagerar på. Vid pälsdjursallergi är det faktiskt inte själva pälsen som man reagerar på, utan proteiner som kommer från hundens saliv, hudceller, urin och talgkörtlar. Dessa proteiner fastnar dock i pälsen vilket gör att den blir allergiframkallande. En del allergiker har visat sig tåla hundar som inte fäller, som till exempel pudlar. Om man vill testa ifall man tål en icke fällande hund är det viktigt att besöka en uppfödare till den rasen, gärna vid flera tillfällen. Om man träffar dessa hundar vid flera tillfällen utan att reagera, kan det faktiskt vara möjligt att man klarar av att leva med en sådan hund. Dock är det bra att ha en överenskommelse med uppfödaren innan man tar hem valpen, att man kan lämna tillbaka den i värsta fall om allergin skulle visa sig senare.

Det finns dock forskning som visar på att det inte spelar någon roll vilken typ av päls hunden har, utan allergier kan uppstå oavsett. Är suget efter en hund ändå så starkt att man kan tänka sig att stå ut med vissa allergiska symptom, finns det en del man kan göra för att underlätta för sig själv. Till att börja med går det att göra tester för att se exakt vad det är för protein man reagerar på. Sedan finns det även speciella typer av schampo som sägs minska mängden allergener i hundens päls som man kan tvätta den med. Var också noga med att behandla eventuella eksem hos hunden direkt då de är extra allergiframkallande. Låt inte hunden sova i sängen eller soffan och se till att alltid tvätta händerna efter att du klappat den. På det här sättet har många allergiker visat sig kunna leva med hund, även om det inte fungerar för alla.

Ifall man har en så pass svår allergi att det inte finns någon möjlighet att ha hund finns det andra sätt att ändå ha hundar i sitt liv. Man kan fylla sitt hem med prydnadshundar, sätta upp posters eller stickers på väggar och på kylskåp och inte minst kan man adoptera en hund som bor permanent på ett hundhem. Det finns alltså åtskilliga saker som fungerar trots att man inte kan vara alltför nära hunden.