Uncategorized

Hundens fantastiska luktsinne

Hunden kallas ofta för människans bästa vän. Deras hängivenhet är enorm och äger du en hund har du har en trogen stöttepelare i ur och skur. Med sitt fantastiska luktsinne kan hunden också tränas till att utföra specifika arbetsuppgifter. Exempel på aktiviteter där luktsinnet är viktigt är spårning, sökning eller jakt. Ju mer du och din hund tränar tillsammans, desto större nytta och glädje har ni av hundens överlägsna luktsinne. Att även träna sökning och spårning med sällskapshundar är en en bra idé. Träningen är mycket stimulerande för hunden och de flesta hundar tycker att det är väldigt roligt.

Kompisar i ur och skur.

En hund som får träna sökning och använda sitt luktsinne ordentligt blir oftast en harmonisk hund som inte har något av de många beteendeproblem som sällskapshundar ofta har. Det beror på att sökningar stimulerar hundens hjärna på ett oöverträffat sätt och den koncentrerar sig extremt hårt på uppgiften. Efter en spårningstur kan du vara säker på att din hund somnar som en stock i soffan resten av eftermiddagen. Många hundar som inte får roliga och utmanande sysselsättningar kan bli svåra att hantera. En större hund som lämnas ensam och är uttråkad är kapabel till allt från att välta vitrinskåp till att tugga sönder soffan fullständigt. Det beror på att den är understimulerad och behöver roliga aktiviteter några gånger i veckan.

Det är skoj att se en hund jobba med spårning. Tappar hunden spåret kommer den att fnysa ordentligt, det kanske du har hört din hund göra när den går med näsan i marken. Det här gör den för att rensa nosen på gammal lukt, så att den kan börja sniffa i sig nya dofter igen. På så vis kan en hund som tappat bort sig hitta tillbaka till spåret igen. I hundens hjärna finns en väl utvecklad luktlob, som tar emot signalerna och bearbetar informationen. Luktloben hos en hund är ungefär fyra gånger så stor som människans.

Spårande hundar kan rädda liv.

Hundar kan vara utbildade till allt från att söka och hitta droger, människor eller tryffel. Det finns hundar som till och med kan hitta vägglöss! Det behöver inte alls vara komplicerat att komma igång med spårning, även om du har en sällskapshund och inte är med i en brukshundsklubb eller liknande. För att hunden ska finna det roligt och stimulerande räcker det med att gömma godis hemma eller i trädgården.