Kennel

Gör hemmet säkert för hundar

Att driva en kennel innebär i de allra flesta fall att man har både fullvuxna hundar och valpar i sitt hem, som rör sig mer eller mindre fritt i huset. Det betyder att man måste se till att förebygga eller eliminera eventuella skaderisker för hundarna i hemmet. Det kan låta som en överdrift att tala om skaderisker i ett hem som man själv uppfattar som tryggt och säkert, men det finns många saker i ett normalt hus som är helt säkra för människor, men som utgör en risk för hundar.

En sådan sak är krukväxter och plantor. Det finns dels växter som är giftiga för både djur och människor, dels sådana som endast är farliga för hundar. Eftersom det finns så många växter som man måste se upp med är det lättast att ringa till exempelvis Giftinformationscentralen för att få svar gällande den specifika växt man undrar över, men några exempel på växter man bör undvika om man har hund är amaryllis, azalea, hyacint, fredskalla och påsklilja.

Det är dock inte bara krukväxter som kan vara farliga för hundar att få i sig; det finns också en stor mängd råvaror och ämnen i köket som är giftiga för hundar. Det handlar bland annat om choklad, deg, kakao, lök, macadamianötter, russin, vindruvor och för stora mängder salt. Om man vill kunna laga mat i lugn och ro och utan stress när man driver en kennel, är därför det bästa att installera en dörr in till köket, om man inte redan har det, så att man kan stänga ute hundar och hundvalpar. Då behöver man inte oroa sig för att något ramlar på golvet som hundar inte bör äta. Du hittar ett stort utbud av dörrar på Byggmax.se, så att du kan hitta en dörr som passar in bra i ditt kök.

Det är särskilt viktigt att vara noga med vilka krukväxter man har i hemmet när man har valpar hemma, eftersom de är mer benägna än vuxna hundar att tugga på allt de kommer över. Därför måste man också se till att det inte ligger några kablar och sladdar framme som en valp kan sätta tänderna i – det kan få ett verkligt tragiskt slut. På samma sätt bör man hålla golven fria från småsaker som valpar kan sätta i halsen. Har man barn måste man till exempel lägga undan deras leksaker efter varje lekstund, eftersom en valp kan tugga på dem och sätta smådelar i halsen.

Slutligen måste man precis som med barn förhindra att valpar kommer åt vissa delar av huset. Det är till exempel viktigt att sätta en barngrind för eventuella trappor i hemmet, liksom för utgången till balkongen eller altanen. För att kunna slappna av överhuvudtaget när man har en hel kull med valpar i sitt hem är det lättaste att skapa en liten inhägnad åt dem, där man kan ha uppsikt över dem samtidigt som man vet att de inte kommer åt något som är farligt.