Kennel

Att delta på en hundutställning

För att man ska kunna para sin hund med andra hundar, och skapa valpar med god stamtavla, är det viktigt att man som kennelägare ställer ut sin hund för att den ska få de intyg och diplom som krävs för att bevisa att den är ett utmärkt exemplar av sin ras. Det en hundställning går ut på är nämligen att de deltagande hundarna av domare bedöms utifrån hur väl deras utseende överensstämmer med rasstandarden. Standarden har tagits fram för att verka för framavling av friska hundar, varför det är viktigt för kennelhundar avsedda för avel att få ett gott ”betyg” i hundutställningar. ”Vinnarna” vid en hundutställning kallas ”Bäst hund i rasen”, eller BIR, och ”Bäst i motsatt kön”, eller BIM. Hundutställningar går nämligen till så att man först bedömer hanhundar och tikar var för sig, i separata klasser. Vinnarna i vardera kön ställs sedan mot varandra, och den av dessa två hundar som bäst anses överensstämma med rasstandarden blir BIR, medan den andra blir BIM. BIR går sedan vidare för att tävla mot hundar i andra raser. De har då chansen att även vinna de inofficiella titlarna ”Bäst i gruppen”, BIG, och ”Best in show”, BIS.

För att få delta i en hundutställning finns vissa krav som hunden måste uppfylla. Den måste till exempel ha alla vaccinationer och vara avmaskad. Hunden får inte heller ha några smittsamma sjukdomar, som kennelhosta eller parvovirusinfektion. Hunden måste också vara ID-märkt. Något annat som kan få en hund avstängd från en hundutställning är om den visar aggressivt beteende eller flyktbeteende. Hundar som på ett olagligt sätt har kuperade öron eller svans får inte heller delta i hundutställningar.

Hundutställningar kan hållas både inomhus och utomhus. Vid utställningar utomhus är det vanligt att de hålls på en stor, öppen och gräsbevuxen yta, till exempel marken som tillhör en brukshundsklubb. Vid sådana tillfällen är det inte bara hundarna det finns krav på, utan också de som arrangerar utställningen – gräsmattan måste vara välklippt och jämn för att inte utgöra en distraktion för hundar och hundägare (som dessutom ofta är finklädda för utställningen). Då är det viktigt att ha en bra och effektiv gräsklippare, så att arbetet med att förbereda gräsmattan inte behöver bli så ansträngande. Ett bra förslag är till exempel AL-KO bensindriven gräsklippare silver 460, som man kan köpa enkelt hos Buildor.se. Den fungerar lika bra på stora gräsmattor som på tomten utanför huset.